Op deze pagina vind je alles over hoe ik mijn skills heb ontwikkeld tijdens semester 3 van Commerciële Economie.
Overtuigend presenteren
De eerste skill die ik had gekozen tijdens dit semester was ‘overtuigend presenteren’. Ik dacht dat ik al redelijk goed kon presenteren, maar ik wilde dit nog verbeteren en feedback over mijn presentatievaardigheden krijgen van een expert. Ik dacht dus dat ik nog veel kon leren over presenteren en dat ik er veel aan zou hebben.
De eerste les kon ik er helaas niet bij zijn, dus had ik via de mail aan de docent, Joris van der Waart, gevraagd wat ik kon gaan doen. Hij zei dat ik vast een onderwerp voor een presentatie kon bedenken. Het moest een onderwerp zijn over iets waar ik een passie voor had. Verder had ik nog aan klasgenoten gevraagd wat er verteld was tijdens de les. Hierdoor had ik ongeveer even veel tijd besteed aan de les als de rest van de klas.
De drie lessen hierna begonnen met een deel theorie van de docent met daarna een aantal presentaties van de studenten.
Toen ik een onderwerp moest kiezen, had ik toevallig net een paar tijdschriften van Men’s Health gekregen. Hierdoor was ik geïnspireerd geraakt en had ik als onderwerp ‘waarom de juiste voeding zo belangrijk is’ gekozen. Hierbij wilde ik gaan vertellen over wat de juiste voeding is, waarom het belangrijk is, mijn eigen ervaringen en quotes van bekendheden. Ik vind dit zelf een erg interessant onderwerp en ik wilde mijn medestudenten overtuigen om bewuster met voeding om te gaan.
Naar mijn idee ging de presentatie goed, wat is terug te zien in de feedback van de docent. De tips die ik kreeg, waren vooral dat ik meer non-verbale communicatie moest gebruiken en dat ik meer contact met het publiek moet maken. Zie de rest van de feedback en de presentatie hieronder.
Mats Kuijpers – Gezonde voeding
Tops
- Je presentatie ziet er keurig uit, visueel aantrekkelijk. Leuke (grappig) foto’s ook.
- Je maakt gebruik van humor (alcohol)
- Je onderwerp is interessant en relevant (voor iedereen, breed publiek)
- Je wist er veel van, komt met goede voorbeelden
- Je komt met voor- en nadelen (oplossing)
- Mooi dat je vanuit je eigen ervaring praat (laag BMI)
- Je hebt een mooie, duidelijke en warme stem
- Leuk: quotes (hele rake, relevante en inspirerende quotes; goed gevonden)
- Leuk: stellingen (interactie)
Tips
- Neem in het begin de tijd om even te gronden, aarden en contact te leggen met je publiek.
- Kijk minder naar je scherm, meer naar je publiek.
- Gebruik meer non-verbale communicatie
- Interactie in het begin
- Gebruik de ruimte: nu sta je klem tegen het scherm aan.
Naast de lessen op school, die rond de vier uur duurde, heb ik thuis ook nog een aantal uur aan deze skill gezeten. Ik heb de eerste les gemist, waardoor ik hier thuis ook ongeveer voor vier uur research aan heb gedaan en een onderwerp uit heb gekozen. Daarnaast heb ik nog research gedaan naar mijn onderwerp en de presentatie gemaakt. Hier ben ik ongeveer vijf uur over gedaan. In totaal heb ik dus 21 uur aan deze skill besteed.
Citymarketing
De tweede skill van dit semester was voor mij Citymarketing. Toen ik deze skill zag staan, wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Toch leek het me, door de titel, interessant om hier meer over te leren. Door de videopitch was ik erachter gekomen dat deze skill ging over het op de kaart zetten van steden, door middel van marketing.
Tijdens de eerste les kwam ik erachter dat we eigenlijk een soort klein marketingplan voor een stad gingen schrijven. We mochten zelf een stad hiervoor uitkiezen. Samen met mijn groepje hadden we gekozen voor ‘s-Hertogenbosch.
In de lessen kregen we steeds eerst theorie, over hoe we marketing toe konden passen op steden. Hierna kregen we tijd om aan het eindproduct te werken. Dit eindproduct was een PowerPointpresentatie met het plan en het advies erin.
Het lukte goed om alles af te krijgen en het was een interessant vak om voor een paar weken te volgen. De samenwerking ging tot de laatste paar dagen, waar wat moeilijkheden ontstonden, goed en alles was op tijd ingeleverd.
De feedback van de docent, Noah Versteegen, en het eindproduct zijn hieronder te vinden.
Tijdens deze skill ben ik naar alle lessen geweest. De lessen duurden steeds ongeveer drie uur. Naast deze lessen ben ik iedere week ongeveer anderhalf uur bezig geweest met thuiswerken aan deze skill. In totaal ben ik dus ongeveer 18 uur bezig geweest met deze skill.
Gamification
- De derde skill die ik dit semester heb gevolgd is gamification. Bij deze skill wist ik eigenlijk ook niet wat het was. Ik had hiervoor wat research gedaan, om me in te lezen op wat het eigenlijk was. Ik kwam erachter dat gamification het maken van spellen is die je toe kan passen in je bedrijf of tijdens het leerproces. Dit leek me een heel interessant onderwerp, dus had ik mezelf ingeschreven.
De lessen waren ingericht rondom het Octalysis model, wat een model is die veel gebruikt wordt in gamification. Zo moest eerst ieder groepje één van de onderdelen van dit model uitleggen in de eerste les.
Iedere les begon met theorie, waarna we de tijd kregen om zelf verder te werken.
Uiteindelijk was het eindproduct om gamification toe te passen bij een bestaand bedrijf. Mijn groepje en ik kozen voor het restaurant ‘Dadawan’. Het uitwerken hiervan ging goed en de samenwerking ook.
Ik had verwacht dat dit een hele leuke skill zou zijn. Het viel, naar mijn mening, best wel tegen, omdat er meer theorie was dan ik had gehoopt.
Het uitgewerkte eindproduct en de feedback van de docent, Jelmer Veldman, zijn hieronder te vinden.
- Bijna iedereen is bij alle vier sessies aanwezig geweest. Voor hen geldt dat mijn feedback aan de personal coaches positief is. Je hebt goed en actief meegedaan en door middel van de presentaties aangetoond dat je de theorie van het Octalysis Framework kunt toepassen op real-life cases.
Met deze skill ben ik ook bij alle vier de lessen aanwezig geweest. De lessen duurde ongeveer 3,5 uur. Daarnaast heb ik ongeveer een uur research gedaan naar gamification. Thuis ben ik ongeveer tien uur bezig geweest met het voorbereiden van de lessen en het maken en oefenen van presentaties. In totaal ben ik dus 25 uur met deze skill bezig geweest.
Eyetracking
De vierde en de laatste skill die ik dit semester heb gevolgd, is eyetracking. In mijn eerste jaar van deze opleiding heb ik al een keer een aanraking gehad met eyetracking, toen er aan klasgenoten werd gevraagd om mee te helpen aan een onderzoek. Ik vond het toen al interessant en het leek me leuk om zelf ook een keer een onderzoek met eyetracking te doen. Toen ik zag dat dit een skill was, heb ik me meteen ingeschreven.
De eerste twee lessen bestonden uit theorie en een gastcollege. Ook kregen we in de eerste les het Neurolab, waar je op school eyetracking onderzoeken uit kan voeren, voor het eerst te zien. Hier werd uitgelegd hoe we onze foto’s in de computer moesten zetten en hoe we het onderzoek moesten uitvoeren.
De les hierna kregen we tijd om deskresearch te doen en om het onderzoek op te zoeken. Het idee van mij en Sven van der Kemp was om te kijken hoe je het best een menukaart in een drive-thru kan inrichten. Hiervoor hebben we diezelfde avond bij de drive-thru’s van de KFC, Burger King en mc Donalds’ foto’s van de menu’s gemaakt.
Hierna hebben we mensen naar deze kaarten laten kijken en hebben we gekeken waar het meest en waar als eerste naar keken. Hiermee wilde we een perfecte menukaart maken.
Daarna hebben we op school en thuis een presentatie gemaakt met de het onderzoek en het advies erin. Deze presentatie is hieronder samen met de feedback van de docent, Erik van de Wijdeven te vinden.
De presentatie is verzorgd en netjes, alle stappen zijn doorlopen. Literatuur onderzoek lijkt gedegen, maar mist bronvermelding. Keuze voor het onderzoeksdesign matig onderbouwd, maar compleet. Analyse is enkel uitgewerkt in de conclusie maar voldoet aan de eisen. Keuze voor gestelde interview vragen niet duidelijk gekoppeld aan de literatuur. Advies heel informeel opgesteld, maar helder en biedt leuke inzichten. Opzet en uitvoering zijn over het algemeen voldoende.